Żółw czerwonolicy jest drapieżnikiem i trzeba o tym pamiętać, układając menu. W naturze bazę pokarmową stanowią drobne ryby, larwy owadów, mięczaki, znaleziona w wodzie padlina, a tylko niewielki procent diety stanowią rośliny, takie jak np. rzęsa wodna.
W niewoli u człowieka, żeby żółw mógł przeżyć w dobrym zdrowiu 30 lat, bo tyle osobniki takie żyć powinny, trzeba tak ułożyć jadłospis, by stosunek pokarmu zwierzęcego do roślinnego wynosił ok. 1:1.
Młode żółwie karmimy codziennie, dorosłe zaś 2-3 razy w tygodniu i należy pamiętać, by 1 x w tygodniu podać im preparat mineralno-witaminowy koniecznie z witaminą A i D3.
Ilość pokarmu dla żółwia o masie ciała ok. 1,5 – 2 kg to ok. 100 g ryb (lub innych wodnych stworzeń, takich jak krewetki, ochotka, gammarus, ślimaki ze skorupką, także czasami można im dać do zjedzenia dżdżownicę) i ok. 50-100g mielonych warzyw. Trzeba pamiętać o tym, że kupowany w sklepie zoologicznym sztuczny preparat do karmienia żółwi wodnych jest mocno zbilansowany i tuczący, tym samym wystarczy takiemu 2-kilogramowemu żółwiowi dosłownie 30-50 g komercyjnego preparatu. Jeśli już kupiliśmy w sklepie preparat do karmienia żółwi wodnych, to niech on stanowi jedynie 1/4 część posiłku, a pozostałe 3/4 – naturalny pokarm zwierzęco-roślinny w stosunku 1:1.
Nie stosujmy monodiety, gdyż wkońcu doprowadzi ona do poważnych niedoborów żywieniowych, osteodystrofii i wkońcu do poważnej choroby zagrażającej życiu zwierzęcia.
Nie karmimy żółwi wodnych wieprzowiną, wołowiną, koniną, wędlinami, kurczakiem itp. Mogą one stanowić jedynie przysmak od czasu do czasu i to w małej ilości.